ریشه مهک

ریشه مهک

باسلام خدمت شما همراهان همیشگی باتوجه به روال همیشگی دراین پست می خواهیم دررابطه باشیرین بیان یا همان ریشه مهک صحبت کنیم نام شیرین بیان در شهرهای مختلف ایران متفاوت است که ریشه مهک نام شیرازی آن می باشد که دراین بخش از مقالات احمدی شیرین بیان ودر  پست ریشه مهک اطلاعات کامل وجامعی در مورد این گیاه بینظیر وفواید آن دراختیار شما عزیزان قرارداده شده.

 

شیرین بیان به شیرازی مهک و بیخ آن را بیخ مهک و به اصفهانی مژو گویند. به ترکی شیرین بیان و به هندی ملهتی جیتهی مدومرتی نیز و به فرنگی گلیسربزه نامند.
نام عربی آن سُوس و نام علمی آن Glycyrrhiza glabra L. var.glabra است.

شیرین بیان گیاهی خودرو است که در بسیاری از نقاط ایران رویش دارد و در بسیاری از مراتع و کشتزارها به عنوان علف هرز محسوب می شود.

ریشه مهک

انواع ریشه مهک

این گیاه دو نوع دارد که از نظر شکل ظاهری شبیه به هم هستند اما از نظر خواص فیزیولوژیکی کاملا متفاوت می باشند.

  • ریشه ی یکی از آن ها تلخ مزه بوده و تقریبا سمی است و تلخه یا تلخ بیان نام دارد.
  • دیگری که مورد نظر طب سنتی است‌ ; ریشه ای شیرین مزه دارد که شیرین بیان نامیده می شود.

کشت و برداشت ریشه مهک

ریشه مهک از جمله گیاهان دارویی خودروست و کمتر مورد کشت و کار قرار می‌گیرد. این گیاه نورپسند است و در مدت رویش به هوای گرم و رطوبت متوسط نیاز دارد؛ بنا بر این شرایط مطلوب برای رشد این گیاه، خاکهای حاصلخیز در زمین‌های کم ارتفاع (از سطح دریا)است که به خوبی زهکشی شده باشد (در مناطقی که سطح آب زمین بالاست). همچنین باید از آفتاب کافی برخوردار باشد.

روش تکثیر این گیاه تقسیم زمین‌ساقه و ریشهٔ آن است. در فصل پاییز (آبان‌ماه) ریزوم گیاهان سه تا چهارساله را پس از خروج از خاک به قطعات ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتری تقسیم می‌کنند. سپس این قطعات را در ردیف‌هایی با فاصلهٔ ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر می‌کارند. فاصلهٔ مناسب پاجوش‌ها از هم ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر است. پس از کاشت باید آبیاری انجام گیرد. با کاشت بذر نیز می‌توان به تکثیر این گیاه پرداخت. برداشت ریشه‌های این گیاه در فصل پاییز سال سوم یا چهارم صورت می‌گیرد. این عمل در سطوح کم‌وسعت با استفاده از بیل و در سطوح وسیع با ماشین‌های مخصوص انجام می‌گیرد.

دیگر مشخصات و خواص درمانی ریشه مهک

گیاهی است چند ساله ; دارای ساقه ی هوایی دراز، برگ های آن مرکب و تعداد برگچه های آن فرد و اغلب یازده عدد است.
برگچه ها بیضی شکل با کناره ی صاف و به رنگ سبز غباری هستند ; گل های آن آبی، بنفش، سفید و زرد می باشد. ریشه ی شیرین بیان خیلی عمیق در زمین فرو می رود و چوبی است ; و پوست آن قهوه ای سیر تا سیاه می باشد و مغز ریشه ی آن زرد رنگ با مزه ی شیرین است.

ریشه مهک

مشخصات و فواید ریشه مهک

نام های دیگر ریشه شیرین بیان
ریشه ی مجو – ریشه ی بویانه – بیخ محک – بیخ مهلک – چوب آزار – گیاه شیرین – رگلیس ; کلیس – کلیسره بوه – کلیسر بزه – راسین دور کلیس – میجو – متکی – مژو – مجو – مگ – محک ; مک – مویانه – بویانه – سوس – اصل سوس – ریشه ی اصل سوس.

طبیعت و طبع ریشه شیرین بیان گرم و تر است.

ترکیب شیمیایی ریشه مهک ; ماده ی گلیسیریزین – یک آنتو کسانتین گلی کوزید – یک فلاوونوزید – گلیسیرتینیک اسید – گلیسیریزیک اسید – ایزولیکیریتین – لیکیر یتوزید.

خواص درمانی ریشه مهک

  • یک قاشق گرد کوبیده ی مغز آن را در یک فنجان آب گرم بریزید ; بعد صاف کنید و آب آن را شب بنوشید. بی خوابی را برطرف می کند.
  • هفت روز صبح ناشتا آن را پوست بکنید، نیم کوب کنید، با تخم شلغم بجوشانید و آبش را بنوشید ; یا آن را با برگ توت فرنگی به اندازه ی مساوی بجوشانید و آب آن را بنوشید ; آسم یا تنگی نفس را درمان می کند.
  • چهل روز هر روز صبح ناشتا در آب جوشانده ی آن گز علفی را حل کنید ; بعد آن را صاف کرده و بنوشید، یا چهل روز صبح ناشتا آن را با ریشه ی انار به اندازه ی مساوی بجوشانیدوآب آن راصاف کرده بنوشید ; قارچ داخل معده رابرطرف می کند.‌‌‌‌‌‌‌‌

طرز تهیه عصاره ریشه مهک برای درمان زخم معده

نیم کیلو از ریشه شیرین بیان را پس از پوست کندن نیم کوب کنید و پنج ساعت در دو لیتر آب بخیسانید ; بعد بجوشانید آن قدر که آب به نصف برسد، بعد آب آن را صاف کنید ;  هفتاد و پنج گرم گز خونسار در آن حل کنید و مجددا صاف کرده و هر روز صبح ناشتا دو فنجان از آن را بخورید، زخم معده را درمان می کند.

خواص درمانی برگ ریشه مهک

  • آب تازه ی برگ شیرین بیان را بگیرید و بر پوست سر ضماد کنید. تا حدی از ریزش مو جلوگیری می کند.
  • برگ شیرین بیان را بجوشانید و آب آن را به زیر بغل یا کنج ران یا پاها یا میان انگشتان و هر کجا که بو می دهد بمالید ; بوی بد را از بین می برد.

چه کسانی نباید ریشه مهک مصرف کنند؟

* افراد مبتلا به هپاتیت های مزمن
* امراض ناشی از احتباس صفرا و سیروز کبدی
* نارسایی های شدید کلیوی

شیرین بیان برای برطرف کردن عفونت ادراری، زخم های کلیه و مثانه و درمان تب های طولانی مدت هم بسیار مفید است

* دیابت شیرین
* آریتمی های قلبی
* پرفشاری خون
* انقباضات و اختلالات عصبی و عضلانی
* زنان باردار و شیرده
* افرادی که دخانیات مصرف می کنند:
مصرف دخانیات به همراه شیرین بیان سبب ایجاد مسمومیت می شود و اینکه برخی کارخانه های دخانیات از شیرین بیان به عنوان طعم دهنده و خوش بو کننده استفاده می کنند، کار خطرناکی است.

 

امیدوارم که با دقت این پست را مطالعه کرده باشین وآنچه که نیازتان بوده را برداشت کرده باشین

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا