عکس ریشه محک
ریشه محک گیاهی است خودرو از تیره سبزیآساها ، بومی جنوب اروپا ، شمال آفریقا و نواحی معتدل آسیاست. در اکثر نقاط ایران خصوصاً در شهرستان خاتم مروست و نواحی شرقی و شمال شرقی و همچنین آذربایجان ، سلسله جبال بختیاری و شهرستان اقلید به فراوانی میروید،که در مقاله عکس ریشه محک از مقالات احمدی شیرین بیان عکس های آن موجود است.
خواص دارویی عصاره ریشه محک
امروزه عصارهٔ شیرین بیان یکی از اجزاء ترکیبی شربت سرفه به شمار میرود. این ماده به شکل طبیعیاش،
در درمان زخمهای دهان و دستگاه گوارشی مفید است.ریشه محک همچنین مدر (ادرارآور) و ملیّن است و میتوان
آن را به عنوان عامل ضدویروس موضعی برای زخم و التهاب زونا، چشم، دهان و دستگاه تناسلی بکار برد.
مهمترین خاصیت شیرین بیان، تأثیر بر دستگاه گوارش است. این گیاه درمانکننده ورم و زخم معده و اثنیعشر
است. و بر روی سرطان معده تأثیر مطلوب دارد. همچنین برای درمان سوءهاضمه و از بین بردن نفخ
شکم مفید است.
رنگ گل شیرین بیان مابین قرمز و آبی بوده ریشه و ریزومهای (ساقه زیر زمینی) گیاه ریشه محک بلند و دارای
پوستی سیاه و مغزی زرد هستند و مهمترین قسمت دارویی این گیاه محسوب می شوند. گلی سیریزین و اسید

گلی سیریزیک از مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده این گیاه بوده و به عنوان ترکیب فعال در ریشه شیرین بیان پنجاه
برابر از شکر شیرین تر هستند، همچنین ریشههای این گیاه حاوی ترکیبات دارویی کومارین ، فلاون ، روغنهای
فرار و استرول گیاهی است.
به گیاه شیرین بیان در فارسی مهک نیز گفته میشود و از زمانهای قدیم به عنوان بزگترین داروی معالجه
زخم معده و ناراحتیهای معده استفاده میشده است و به عقیده پزشکان طب سنتی خواص شیرین بیان
باعث درمان زخم معده در سه تا چهار ماه میشود، همچنین معتقد بودند جوشانده ریشه شیرین بیان، معده
را پاکسازی و سالم میکند و وقتی که معده پاک و سالم باشد،
در حقیقت تمام اعضای بدن سالم است.
احتیاط مصرف ریشه محک
- مصرف بیش از ۲۰ گرم شیرین بیان در روز سبب عوارضی چون اختلال در فعالیتهای متابولیسمی
و بالا رفتن فشار خون میگردد. - استفادهٔ زیاد از شیرین بیان برای طحال نیز مضر است. مصرف بسیار بالای شیرین بیان ممکن است
به بروز حالاتی خطرناک نظیر فشارخون و حتی سکتهٔ قلبی منجر شود. - برخی از افراد با مصرف زیاد شیرینبیان دچار درد عضله و عدهای دیگر با کرخت شدن دست و پا
مواجه میشوند. - مصرف زیاد این ماده سبب افزایش وزن نیز میشود.
- در صورت بالا بودن فشار خون یا ناراحتی کلیه، قلب یا کبد باید از مصرف
شیرین بیان پرهیز کرد.

طرز تهیه عصاره ریشه محک برای درمان زخم معده
نیم کیلو از ریشه شیرین بیان را پس از پوست کندن نیم کوب کنید و پنج ساعت در دو لیتر آب بخیسانید ; بعد
بجوشانید آن قدر که آب به نصف برسد، بعد آب آن را صاف کنید ; هفتاد و پنج گرم گز خونسار در آن حل کنید
و مجددا صاف کرده و هر روز صبح ناشتا دو فنجان از آن را بخورید،
زخم معده را درمان می کند.
ریشه محک از خانواده لگومینوز است. عصاره ریشه آن در صنایع دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار
می گیرد. پس از استخراج عصاره از ریشه, بقایای حاصل را اصطلاحا تفاله می نامند. به منظور بررسی ارزش غذایی
تفاله ریشه شیرین بیان, ابتدا ترکیبات شیمیایی این تفاله به روش تجزیه تقریبی و سپس ضرایب قابلیت هضم ماده
خشک, ماده آلی و انرژی با استفاده از حیوان زنده تعیین شد. تفاله ریشه شیرین بیان به نسبت های
صفر, 13.5, 20 و 26.5 درصد در جیره بره های نر کردی جای گزین یونجه و کاه شد. نسبت علوفه به مواد متراکم
33.33 به 66.66 درصد و جیره ها از نظر انرژی و نیتروژن یکسان در نظر گرفته شدند. جیره های فوق در
اختیار 32 راس بره نژاد کردی در قالب 4 تیمار قرار گرفت, تا اثر به کارگیری سطوح مختلف تفاله بر میانگین
افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی بره ها در دوره های مختلف رشد تعیین و با یکدیگر مقایسه شود. نتایج
حاصل نشان داد که میانگین ترکیب شیمیایی تفاله ریشه شیرین بیان با 91.4% ماده خشک و 4.4 مگا کالری
در کیلو گرم ماده خشک انرژی خام, شامل 8.05% پروتیین خام, 0.7% چربی خام, 9.4% خاکستر, 38% فیبر خام, 67.7%

NDF, ADF %46.7,ADL %20.4 , %0.87 کلسیم و 0.23% فسفر بود. ضرایب قابلیت هضم ماده خشک, ماده آلی
و انرژی به ترتیب برابر با 37.43%, 40.02% و 38.08% و پس از کسر اثرات تجمعی به ترتیب برابر با 42.20%, 40.09% و
42.63% شد. متوسط افزایش وزن روزانه در تیمارهای حاوی صفر, 13.5, 20 و 26.5 درصد تفاله به
ترتیب 212.08, 207.00, 213.39 و 220.75 گرم بود که از نظر آماری بین تیمارها تفاوت معنی داری وجود نداشت. ضرایب
تبدیل غذایی در تیمارهای 1 تا 4 به ترتیب برابر 7.69, 7.58, 7.46 و 7.29 بود که تفاوت آن ها معنی دار نبود. به
نظر می رسد این تفاله را می توان جایگزین بخشی از مواد خشبی (کاه) خوراک در جیره هایی مشابه نموده, بدون
آن که اثر منفی بر عملکرد تولیدی دام داشته باشد.
سخن پایانی:
در مقاله بالا در ارتباط با گیاه ریشه محک توضیح داده شده وعکس های آن هم موجود است برای عزیزانی که علاقه داشتند راجب این گیاه بیشتر بدونن اما نکته قابله ملاحضه این است که مصرف بیش از ۲۰ گرم ریشه محک در روز سبب عوارضی چون اختلال در فعالیتهای متابولیسمی و بالا رفتن فشار خون میگردد.
آدرس:
استان فارس شهر شیراز بلوار خلیج فارس جنب پلیس راه پل فسا
yaserahmadi9551@gmail.com